Türkiye Cumhuriyeti

Brüksel Büyükelçiliği

Büyükelçilik Duyurusu

Sayın Büyükelçi’nin Lezzet Haftası’nın Açılışı Vesilesiyle Yaptığı Konuşma , 12.11.2009

Sayın Bakan,
Ghent Belediye Meclisi Üyeleri,
Değerli Konuklar,

Lezzet Haftası’nın açılış törenine katılmaktan büyük gurur ve mutluluk duymaktayım.

Bildiğiniz üzere, Majesteleri Kral II. Albert’e güven mektubumu 27 Ekim tarihinde sunarak, Türkiye’nin Belçika nezdindeki Büyükelçisi olarak kısa süre önce görevime başladım. Eşimle birlikte Ghent’e ilk ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz.

Öncelikle Flaman Kültür Bakanlığına, Türkiye’nin bu yılki Lezzet Haftasının onur konuğu olarak seçilmesi nedeniyle teşekkürlerimi sunmak isterim.

Binyıllarca Anadolu’dan gelen geçen halkların sahip oldukları farklı kültürler, Türk mutfağında ve yemek geleneklerinde izlerini bırakmıştır. Gerçekten de Osmanlı mutfağı Orta Asya, Balkanlar, Kafkasya, Akdeniz ve Orta Doğu kültürlerinin gelişmiş bir sentezi olarak nitelendirilebilir.

Topraklarımızdaki çeşitlilik, kuzeyden güneye ve doğudan batıya görülen çarpıcı iklim farklılıkları, doğal bir bolluk kaynağı olagelmiştir.

Mutfak sanatları, bir toplumun geleneklerini yansıtmaktadır. Tüm sosyal faaliyetlerimiz, kutlamalarımız, yemek üzerine odaklanmıştır. Yemek, barış ve uyum aracıdır. Bu nedenle bizleri bugün burada bir araya getiren çok güzel bir vesiledir!

Lezzet Haftasının geniş bir topluluğa hitap etmesinden ve Türk topluluğu ile Belçika halkı arasında etkileşim sağlamasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Türk toplumu bu faaliyetlerin düzenlenmesine aktif katkı sağlamıştır.

Bu bağlamda Türk kökenli Belçikalı siyasetçilere ve Belçika’daki Türk derneklerine teşekkürlerimi sunarım.

Büyükelçiliğimiz Lezzet Haftası hazırlıkları için Flaman makamları ve FARO ile birlikte yararlı bir işbirliği yürütmüştür.

Bu çerçevede aşçılarımız ve akademisyenlerimizin önemli bir bölümünün uçak biletlerini sağlayan Türk Hava Yollarına özel bir teşekkür borcumuz vardır.

Bu faaliyetin hazırlıklarına büyük zaman ve enerji ayıran, Gaziantep Belediye Başkanı Sayın Asım Güzelbey başta olmak üzere, Belediye yetkililerine, Gaziantep’in katılımını sağlamada öncü rol oynayan Sayın Zeynep Göğüş’e, Türkiye’den seyahatlerin düzenlenmesinde emeği geçen Sayın Yaşar Tümbaş’a ve sponsorluğu üstlenen “Turkse Unie”e içten teşekkürlerimi sunarım.

Bu faaliyetin Türkiye’deki başlıca ortağı, aşçılarımızın katılımını sağlayan Tüm Aşçılar Federasyonu olmuştur. TAF’a ve Lezzet Haftasında emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.

Sözlerime, bir Türk atasözüyle son vermek istiyorum. “İşte tatlı , işte tabak, haydi buyur sen de katıl!”

Teşekkür ederim.